Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 29 listopada 2014

Ciasto jogurtowe z brzoskwinią i gruszką

Jako,że wciąż mamy listopad potrzebuję dodatkowego wsparcia. Wsparcia w postaci cukru.Nie wiem co ma w sobie ten biały proszek, ale podany w formie ciasta od razu poprawia mi nastrój i pozwala przeżyć tę mglistą aurę. Wczoraj przydarzył się jeden z najbardziej mglistych dni nad morzem. Wykorzystałam więc ten przyśpieszony wieczór na przygotowanie ciasta o korzennym zapachu, ach ta świąteczna nuta. Do tego to ciasto-miękkie,delikatne i lekko kwaskowate. Propozycja wręcz idealna na weekendowy szybki i pyszny wypiek. Zapachy jakie unoszą się przy pieczeniu tego ciasta rozgrzewają i zdecydowanie odwracają uwagę od szarugi za oknem. A jogurtowy spód kojarzy się dość letnio. Ot taki idealny jesienny miks. 
Składniki:
500 gramów jogurtu z kawałkami brzoskwiń
400 gramów mąki pszennej
100 ml oleju
2 jajka
120 gram cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 gruszki
po połowie łyżeczki cukru z wanilią, kardamonu, cynamonu, imbiru, mielonych goździków i szczypcie chilli
Odrobina masła i bułki tartej
ew. cukier puder
Gruszki myję, obieram i kroję w średnią kostkę. Dokładnie mieszam z przyprawami korzennymi i odkładam na bok. 

Jogurt mieszam z olejem i jajkami. W drugiej misce przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier. Łączę obie masy, ale robię to tylko do połączenia składników. Blachę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam na nią ciasto. Z wierzchu posypuję je gruszkami. Ciasto piekę mniej więcej 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.



Ciasto idealnie pasuje na osłodę długiego, jesiennego wieczoru.




Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto jogurtowe, a z brzoskwinią i gruszką musi być wspaniałe! Pachnie aż u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No się postarałam by aromat był solidny :)

      Usuń
  2. Cukier to czysta magia - poprawia samopoczucie a że potem tyłek rośnie to szczegół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, szczegół drobny :)

      Usuń
    2. Ale patrz - tyłek rośnie a to nas motywuje do ćwiczeń :) czyli, że cukier nas motywuj do ćwiczeń :D

      Usuń
  3. cukier krzepi hehee ;-) pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jaką mi teraz ochotę zrobiłaś na coś słodkiego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję w zakładkach, uwielbiam takie proste ciasta, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasta jogurtowe a dodatek gruszek i przypraw korzennych podnosi doskonale walory smakowe:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz zrobiłam takie połączenie i bardzo udanie wyszło :)

      Usuń
  7. Uwielbiam jogurtowe ciasta! W sklepach zazwyczaj można kupić z brzoskwiniami. Tu dochodzi gruszka, no i domowa robota! Na pewno jest smaczniejsze i oczywiście zdrowsze! Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętam to brzoskwiniowe, moja babcia jest fanką. Ale w połączeniu z gruszką smak jest jeszcze ciekawszy :)

      Usuń
  8. Dobrze, że tak to połączyłaś. Przez przypadek często odkrywamy nowe smaki. Twoje ciasto wygląda bardzo smakowicie. Chętnie teraz zjadłbym coś słodkiego, o zapachu korzennym i na pewno mój wybór padłby na Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Lubię tak od czasu do czasu przez przypadek coś połączyć w nową kompozycję :)

      Usuń
  9. Kawałek takiego ciasta i jeszcze ciepłe mleko z cukrem cynamonowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, ta wersja bardzo mi się podoba :)

      Usuń
  10. To ja też poproszę kawałeczek tego pysznego ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też uwielbiam ciasta jogurtowe, skorzystam z przepisu na pewno :) do kawy idealne.
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszne do kawy palce lizać, gruszki uwielbiam w cieście:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gruszki i ciasto to świetna para. A jeszcze te przyprawy :)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Tak, cukier krzepi najlepiej, a najlepiej w cieście:)

      Usuń
  14. Robię takie ciasto - wyjątkowo smaczne. Robie też na jego podstawie muffinki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...