Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 2 października 2014

Hummus z pomidorową nutą

Kiedyś hummus był dla mnie ciekawostką jaką spotykałam w sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętam jak likwidowali sklepik z takimi właśnie produktami i kupiłam swój pierwszy słoiczek, niby z czystej ciekawości a jednak w jeden dzień zjadłam cały. Wprost nie można mnie było oderwać, z chlebem czy bez chleba, łyżeczką czy paluchem. Nie ważne, najważniejsze żeby jeść. Namiętnie zaczęłam więc kupować hummus, aż w końcu przyszło otrzeźwienie- kobieto kup cieciorkę i zrób ją sama. Wyszło taniej, zdrowiej i mogę dodawać do bazowej wersji różne dodatki. Tym razem dodałam suszone pomidorki z razem z kaparami i papryczką chilli. W efekcie hummus wyszedł bardzo aromatyczny, odpowiednio pikantny i skusił nawet mamę, która dotychczas twierdziła, że hummus bywa mdły i nijaki. Ta wersja jest idealna.
Składniki:
Szklanka cieciorki
5-6 suszonych pomidorów  z kaparami 
2 małe ząbki czosnku
5 łyżek sezamu
1 mała papryczka chilli
Oliwa 
sól, pieprz, czosnek nidźwiedzi

Cieciorkę moczę-najlepiej zalać ją wodą wieczorem i zostawić na całą noc. Rano gotuję ją razem z ząbkiem czosnku i papryczką chilli. Gotowanie trwa około 2 godzin, cieciorka ma być miękka.

Prażę sezam na suchej patelni. Z cieciorki odlewam  3/4 wody-zostawiam ją, i używam do rozrzedzania hummusu. Do ziaren dodaję sezam, pomidorki razem z kaparami-nie kroję ich bo i tak będą zmiksowane, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i oliwę-mniej więcej 2 łyżki. Ja używam oliwy, w której pływały pomidorki, dzięki temu pasta ma jeszcze więcej smaków, dodaję też przyprawy-sól, czosnek niedźwiedzi i pieprz.

Teraz całość miksuję blenderem do pożądanej konsystencji. Ja wolę jak pasta jest gładka i przypomina serek kanapkowy. W razie potrzeby dolewam wodę, i tyle. Zajadam, najlepiej hummus pasuje mi do gryczanego chleba.




46 komentarzy:

  1. Mniam. Oj dawno nie robiłam. Mam wszystkie składniki w domu, więc będzie smarowidło :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od dłuższego czasu mam zawsze w domu wszystkie składniki, tak na zapas ;)

      Usuń
  2. uwielbiam hummus! też robię go sama i podaję z dodatkami, na które mam ochotę. Pomidory suszone to świetny, wyostrzający dodatek :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie wersja z pomidorami rządzi u mnie w domu:)

      Usuń
  3. Hummus uwielbiam, w każdej postaci i z różnymi dodatkami. Bardzo smaczny i zdrowy :) A z suszonymi pomidorami super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, nie dość,że smaczny, to jeszcze bardzo zdrowy :)

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł z suszonymi pomidorami! I do tego kapary! Muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ot, taka mała odmiana, bo nawet zwykły hummus potrafi lekko się znudzić ;)

      Usuń
  5. uwielbiam hummus :)) robiłabym go non stop, gdyby nie to, że zawsze dodaję tahini, a zrobienie tej pasty w moim blenderze trochę trwa ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję prażony sezam, niestety nie mam już żadnego sklepu z taką żywnością obok siebie. Ale mówiąc szczerze tak dużej różnicy w smaku nie widzę :)

      Usuń
  6. Już od dawna mam ochotę na ten hummus, więc może w końcu się zmobilizuję i kupię cieciorkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuj, kupuj. Dobra jest nawet w Biedronce :) Kupuj i miksuj;)

      Usuń
  7. Ooo, coś nowego, hummusa jeszcze! nie jadłam, spróbuję taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam. Humusu nigdy nie jadłam i nie chce być z góry sceptyczna, ale jakoś w mojej świadomości nie rysuje się on smacznie i apetycznie. Jednak z chęcią bym spróbowała, a pomidorowa nuta brzmi dosyć "swojsko", więc mnie przekonuje. Ale jednak jeśli chodzi o próby to lubię nowości i się przed nimi nie wzbraniam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też nie rysowało się za smacznie, ale jak spróbowałam to przepadłam. Pyszne smarowidło, a jakie zdrowe. Warto spróbować :)

      Usuń
  9. Nigdy nie jadłam. Zawsze wydawało mi się to mało atrakcyjne kulinarnie. Hmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można lubić-bardzo lubić, albo traktować z dystansem. Ja się przełamałam już ze 3 lata temu i zakochałam się na amen :)

      Usuń
  10. Dla mnie nadal jest ciekawostką ,ale propozycja godna uwagi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś się odważysz spróbować:)

      Usuń
  11. Ale eksperyment godny naśladownictwa. Wiesz, może i ja się zakocham w takim humusie. Zaintrygował mnie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu spróbuj i poeksperymentuj, naprawdę warto :)

      Usuń
  12. Jeszcze nigdy nie robiłam hummusu, a to przecież takie proste, mam ochotę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste. smaczne i zdrowe-spróbuj :)

      Usuń
  13. To coś dla mnie! Kocham hummus!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam tak samo, kocham i mogę jeść w ilościach hurtowych :)

      Usuń
  14. Tyle tu miłych komentarzy, zostawiam i swój;)) Przepis bardzo fajny, ja zabieram się do tego dania już od ponad pół roku, może wreszcie się zmobilizuję po tej miłej lekturze, komentarzy:)) Pozdrawiam serdecznie- Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mobilizuję więc jeszcze bardziej :)

      Usuń
  15. świetne, aż naszła mnie ochota, aby przyrządzić takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Dzięki tym pomidorom jest pyszniutko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...