Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 30 października 2014

Domowy placek z jabłkami dla gości

Moja babcia zbierała przez lata przepisy wycięte z gazet. Nigdy nie była wybitną kucharką, owszem piekła ciasta, ale wychodził jej jedynie pleśniak i ciasto makowe. I tyle. kiedy babcia zobaczyła, że jako tako radzę sobie w kuchni pokazała mi swoje zbiory licząc,że coś mnie zainteresuje i zrobię jej tę przyjemność i ugoszczę domowym ciastem. W gazecie z roku 1986 znalazłam przepis na ciasto z jabłkami. Oczywiście czegoś mi brakowało, zmieniałam przepis z biegiem czasu po swojemu i w ten sposób powstał mój domowy placek z jabłkami, który zachwycił moją babcię. Zawsze jak przychodzi wspomina ten smak. Ostatnio zrobiłam jej przyjemność i upiekłam go specjalnie dla niej. Ciasto robi się naprawdę szybko, więc jest idealne gdy szykuje się wizyta gości. A do tego ten smak... Z początku przepis mnie rozśmieszył, jak to drożdże i proszek do pieczenia? Ciasta nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia? Czy coś z tego wyjdzie? Owszem, wychodzi genialne połączenie niezwykle smakowitego ciasta, aromatycznych jabłek i chrupiącej kruszonki. Szybkie i pyszne jesienne ciasto gościnne. Polecam, zrobi wrażenie na każdej babci i tych, którzy ponad wszystko przekładają typowo domowy smak.
                                                        


Składniki:
150 gram masła
 2,5 szklanki mąki pszenna 
4 łyżki oleju o neutralnym smaku
2 jajka
1/4 opakowania drożdży
Łyżka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
3 jabłka-najlepiej szara reneta
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Pół szklanki mleka
Cynamon
Kardamon
Olejek migdałowy
Bułka tarta
Topię 100 gram masła, dodaję do niego olej i odstawiam na bok, aby trochę przestygło. 2 szklanki mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier-4 łyżki i pokruszone drożdże. Gdy masło będzie letnie dodaję do mąki, a następnie jajka, parę kropli olejku migdałowego i połowę porcji mleka. Teraz w ruch idą dłonie-zagniatam z ciasta kulę. Gdyby było zbyt gęste dodaję resztę mleka. Gdy ciasto jest gładkie, zajmuję się jabłkami.


Jabłka-ja uwielbiam we wszystkich wypiekach szare renety, które nazywałam szarą Renatką i jakoś tak mi zostało. Więc jabłka obieram, kroję w plastry-niezbyt cienkie. Teraz  ciasto dzielę na dwie nierówne części. Tą większą rozciągam na wielkość foremki i wykładam je na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę. Na wierzchu wykładam jabłka, posypuję cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem. Przykrywam drugą warstwą ciasta. Oczywiście można je rozwałkować, ale moim zdaniem  ciasto jest tak elastyczne, że nie ma takiej potrzeby-wystarczy je rozciągnąć. 

Wierzch posypuję kruszonką, którą zagniotłam z reszty masła, połowy szklanki mąki i 3 łyżek cukru. Drobną kruszonką posypuję ciasto. Piekę je 40 minut w 185 stopniach.Po upieczeniu ciasto posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


                                                                http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 



37 komentarzy:

  1. Babcia musiała być zachwycona! Swoją drogą to cudownie, że ludzie przechowuję takie stary zbiory przepisów. Wiele można się z nich nauczyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektóre przepisy są urocze, fajnie zobaczyć jak zmieniały się gusta i smaki :)

      Usuń
  2. taki zbiór przepisów to prawdziwy skarb, zazdroszczę :-) lubię czasem poczytać sobie takie stare receptury i porównywać z tymi obecnymi :-) ciasto musi byc cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też sobie zaczynam zazdrościć kolekcji :)
      Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.

      Usuń
  3. Jesienią najbardziej smakują mi pieczone jabłka w różnych wydaniach. Ja lubię szarlotkę z kruszonką, ale placek z taką kruszonką i z takiego "archiwalnego" przepisu jest rewlacyjny;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzony przez pokolenia przepis-też bym powiedziała, że rewelacyjny :)Najważniejsze,że tu jest kruszonka, bo jabłka i kruszonka to genialne połączenie :)

      Usuń
  4. O tak, tak! Moje smaki!!! Uwielbiam drożdżówki, uwielbiam jabłka, a do tego jeszcze kruszonka... No Kochana, kupiłaś mnie tym ciastem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę tych zbiorów, to musi być inspirująca kolekcja :) Ciasto jest cudowne, ma wszystko to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę dużo tego jest, pół piwnicy, żal wyrzucać :) Też zbieram swoją kolekcję dla potomności :)

      Usuń
  6. Ale masz świetną babcię, odziedziczyć takie zbiory to fantastyczna sprawa:) tez zbieram przepisy z gazetek, chociaz w sumie ostatnio bardziej z internetu:) Twoje ciacho wygląda super, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia zbierała, robić nie robiła, takie hobby :)Ja lubię i zbierać internetowo i tak tradycyjnie w formie :)

      Usuń
  7. Też mam taki zeszyt od babci i od mamy i czasami do nich zaglądam :-) ciasto pyszne, częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :)
      Szkoda,że moja mama takiego zbioru nie robi ;)

      Usuń
  8. Kochana jesteś :) A placek na pewno pyszny, nie dziwię się, że smakował babci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. siła tkwi w prostocie! :)
    już czuje, że zakochałabym się w tym smaku tak jak Twoja babcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam na kawałek ciasta i wstęp do zakochania :)

      Usuń
  10. Mmm. Co ja widzę. Placek z jabłkami. Jego z moich ukochanych ciast. A już na pewno ulubione ciasto mojego Taty. U nas na każde święta musi być obowiązkowo jabłkowiec, więc biorę przepis, aby urozmaicić swoje ciasta jabłuszkowe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, mnie to ciasto szczerze zauroczyło od pierwszego kawałka :) Bo podobnie jak Ty uwielbiam takie placki z jabłkami :)

      Usuń
  11. Ciasto musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię wszelkie ciasta z jabłkami. Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było, oj było. Z tego przepisu zawsze wychodzi pyszne :)

      Usuń
  13. Jabłka to w ogóle nie jest mój przysmak :-)

    Mogłabym żyć bez nich :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie lubię jeść tak na surowo, nie lubię. Ale przetworzone to co innego :)

      Usuń
  14. Szarlotki, jabłeczniki, placki z jabłkami .... uwielbiam wszystkie te ciasta. Pewnie Twoje też przypadłoby mi do smaku :) ummm, już czuje jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też uwielbiam, ciasta z jabłkami to mój osobisty hit :)

      Usuń
  15. Uwielbiam ciasta z jabłkami, pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogę jeść bez opamiętania :)

      Usuń
  16. Przepysznie wygląda ten placek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne ciacho na proszku i drożdżach i nie trzeba wyrabiać.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...