Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 9 września 2014

Placki z cukinii wydanie drugie poprawione.

 Placki z cukinii to ostatnio bardzo popularna potrawa w moim domu, nagle każdy je polubił i chętnie jadłby niemal codziennie. Nie mam nic przeciwko tarciu cukinii i smażeniu tych pysznych placków. Ale tym razem postanowiłam trochę zmienić recepturę. Wykorzystałam wizytę w  lokalnym Młynie- czyli miejscu gdzie można kupić każdy rodzaj mąki, kaszy i dodatków do jedzenia. Jako, że przyniosłam, a raczej ledwo dotachałam pełne siatki mąk wszelakich wykorzystałam w tych plackach mąkę z prosa. Nie mogę powiedzieć,żebym wyczuła jakąś wielką różnicę w smaku, za to jadło się milej ze świadomością,że zdrowiej. Mąka z prosa ma bowiem podobne właściwości jak kasza jaglana. Nie wiem czy ilość użyta do tych placków da jakiś efekt zdrowotny, ale warto próbować nowości. Te placki z dodatkiem marchewki były jeszcze bardziej chrupiące. Placki z cukinii wersja druga? Uwielbiam.
Składniki na 30 placków
6 sporych cukinii
2 duże marchewki
1 cebula
7 łyżek mąki(ja użyłam z prosa, można użyć dowolnej)
2 duże jajka
dwie garście posiekanej pietruszki
Olej ryżowy(można użyć dowolnego)
Przyprawy-sól, pieprz, ostra papryka,czosnek



Trę marchew, cebulę a na końcu cukinię. Rozdzielam żółtka od białek, żółtka dodaję do warzyw. Wsypuję mąkę oraz przyprawy-po sporej łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i soli wedle uznania. Całość mieszam.


Na koniec dodaję ubitą pianę z białek. Całość mieszam wyjątkowo delikatne.


Od razu po przygotowania ciasta smażę placuszki-ważne powinny być dość grube.


Ciepłe placki podaję z kremowym serkiem i szczypiorkiem.










17 komentarzy:

  1. Robiłam, i bardzo mi smakowały placki z cukinii z marchewką.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co daje ta marchewka, ale zupełnie zmienia smak ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie placuszki, na pewno wypróbuję:) u mnie dziś były na słodko, bo z jabłkami, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki z jabłkami uwielbiam pod każdą postacią. Te z cukinii również ;)

      Usuń
  3. super, ja też lubię próbować różnych nowych produktów :-) a placki z cukinii musiały być pyszne i chrupiącee :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie chrupiące i pyszne wyszły. :) Ta marchewka tak lekko orientalnie smakowała nawet ;)

      Usuń
  4. Na pewno zdrowsze, bo bez pszenicy :) I na pewno pyszne, bo tak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć to teraz modne bez pszenicy :) A pyszne i owszem :)

      Usuń
  5. Jakby mi się dziś taka Lena przydała, co by mi takiego placuszka zrobiła z cukinii. Leżę chora i nie mam siły nawet zrobić sobie herbaty ;)
    A tu aż się ślinię do monitora na widok tych smakołyków. Cukinię uwielbiam w każdym zestawieniu. Powiem szczerze: na mące z prosa jeszcze nigdy nic nie robiłam. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w ogóle nie wiedziałam,że jest taka mąka -musiałam z ciekawości kupić :)
      Przybywam na pomoc w przeziębieniu z plackami :)

      Usuń
  6. Moje ulubione warzywne placuszki ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zainteresowałaś mnie tą mąką, ciekawa jestem czy uda mi się gdzieś taką dostać :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...