Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 26 września 2014

Krem z dyni

Nadszedł dyniowy czas. Dni są coraz chłodniejsze, coraz mniej słońca, coraz więcej deszczowych chwil. Grr, nie lubię tego. Sporym pocieszeniem i wspaniałym rozgrzewaczem jest zupa z dyni. Bardzo kremowa, gęsta, o mocnym aromacie imbirowym. Wspaniały posiłek po jesiennym spacerze. Im więcej takich smaków i zapachów tym mniej narzekam na  tę aurę. Jeszcze po miseczce?
Składniki:
Połowa średniej dyni, albo cała mniejsza
1,5 litra domowego bulionu drobiowego
3 ziemniaki
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
Mleko-szklanka
Oliwa-1-2  łyżki
Kawałek świeżego imbiru
Przyprawy-sól, pieprz, curry, chilli, czosnek niedźwiedzi


Dynię obieram-czy tylko ja nie znoszę tej czynności? Obraną z wielkim trudem dynię kroję w kostkę-również z trudem-mam chyba tępe noże, pozbywam się też pestek. Teraz kroję również czosnek,imbir i cebulę-nie ma znaczenia jak, i tak wszystko potraktuję blenderem. Rozgrzewam oliwę, podsmażam razem czosnek, cebulę i dynię.


Warzywa powinny zmięknąć, trwa to około 20 minut. W tym czasie podgrzewam bulion, wrzucam do niego podsmażone warzywa, jak i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiam- nie żałuję pieprzu, curry,czosnku chilli i soli. Zupę gotuję aż ziemniaki zmiękną.


Gdy ziemniaki się zagotują zupę miksuję blenderem na gładki krem. Dodaję mleka tyle, aby zupa zachowała aksamitną konsystencję. Gotową zupę podaję z prażonym słonecznikiem.









38 komentarzy:

  1. Tyle trudu, ale jaki efekt! Pyszna zupa. I koniecznie z prażonym słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynia bywa trudną, ale jaką smaczną zawodniczką :)

      Usuń
  2. Uwielbiam Twojego bloga, za te wszystkie smakołyki, którymi nas rozpieszczasz. Mam chęć na zupę z dyni i tym razem wykorzystam Twój przepis. bo zupa wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, w sumie po obraniu dyni robi się niemal sama a smakuje świetnie :)

      Usuń
  3. krem z dyni obowiązkowy tej jesieni :-) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też obowiązkowa jesienna zupa :)

      Usuń
  4. Akurat na dzisiejszy chłód :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa dyniowa - pychota :) Masz może jeszcze inne pomysły na dynie? Bo w polu czeka na mnie jakiś 13 kg okaz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam ciasto z białą czekoladą, frytki, można mus zrobić :)

      Usuń
  6. Powiem Ci Lenka, że przez kilka ładnych lat zup nie jadłam. Od maja jem je niemal codziennie. Kremu dyniowego jeszcze nie próbowałam, ale chyba muszę mamie podwędzić jedną dynie z działki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niezbyt lubię zupy, ale mam parę ukochanych i ten krem zdecydowanie do nich należy :)

      Usuń
  7. Mniam, cos pysznego:) ja akurat lubię jesienne klimaty i właśnie takie jesienne dania - pełna miseczka czegoś pysznego i ciepłego, deszcz za oknem, jest przyjemnie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie miseczka zupy z dyni i od razu lepiej :)

      Usuń
  8. U mnie dziś na deser była zapiekana dynia z jabłkiem i gruszką, na słodko;)) Wkrótce będzie oczywiście post. Niedawno robiłam podobny krem z dyni jest pyszny:)) Taka zupa jest idealna na poprawę humoru:)) Dołączam do obserwatorów. Pozdrawiam www.drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O taka dynia to już mnie kusi :) Czekam na przepis :)

      Usuń
  9. Uwielbiam zupy kremy :-) twoja wygląda pysznie :-) pozdrawiam wieczorkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak taki krem na jesień :)

      Usuń
  10. Mmm. Dynia. Bardzo lubię potrawy z jej udziałem. A ten krem wygląda cudownie. Sama mam prawie identyczny przepis. Mnie czasem wychodzi bardziej intensywna w kolorze. Ciekawe czego to zasługa? :P ale Twoja wygląda cudownie, tak delikatnie. Ach, aż nabrałam ochoty. Trzeba korzystać teraz, bo sezon na dynie w pełni. Są tanie i łatwo je dostać na każdym kroku. Ja nawet dynię mrożę na zimę, aby móc się cieszyć smakiem tych zup nie tylko w sezonie :D Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja była mało pomarańczowa,może to dlatego,że kupiłam już przekrojoną i pewnie kolor nieco się utlenił po prostu, ale za to jaka wygoda ;)

      Usuń
  11. i u nas czas dyniowy rozpoczęty, pure zrobione :) a taką rozgrzewającą zupkę z chęcią byśmy zjadły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak rozgrzewa nieźle, nie żałuję sobie chilli ;)

      Usuń
  12. Fantastyczny krem z dyni! Ile aromatycznych przypraw! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. imbir jest najważniejszy w tej zupie, daje super aromat :)

      Usuń
  13. Nigdy nie jadłam, a bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja z dyni właśnie poczyniłam babeczki. zostało mi jeszcze pół.. może się skuszę na Twoj krem?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam,że zostało Ci pół babeczki dla mnie ;)

      Usuń
  15. Dynia ,nie lubię ,ale przepis ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś nie lubiłam, bardzo nie lubiłam-przez dynię w occie mojej babci.

      Usuń
  16. Ojjj taaak ! Ta zupka pomaga mi przetrwać okres jesienny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tak samo, dynia i jakoś jesień mija :)

      Usuń
  17. Nie pogardziłabym :) Pyszna, bardzo smakowita zupka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa z dyni zawsze wychodzi smakowita :)

      Usuń
  18. Bardzo lubię krem z dyni, ale u mnie raczej bez mleka, za to z odrobiną kwaśnej śmietany :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...