Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 1 września 2014

Knedle ze śliwkami

Zaczął się wrzesień i mój osobisty śliwkowy sezon. Jestem dziwakiem, ale świeże śliwki nie robią na mnie większego wrażenia. Nawet nie tyle nie robią wrażenia, co ich nie lubię. Oczywiście dotyczy to tylko surowych owoców, jeżeli zaś zostaną poddane procesowi gotowania-knedle, pieczenia-ciasto czy też smażenia-powidła, nie potrafię się opanować i zajadam je jak dziecko.
Właśnie, dziecko. Mój dom rodzinny zawsze będzie mi się kojarzył z zapachem podsmażonego masła, które używamy do knedli i leniwych pierożków. Jako, że mamy wrzesień pojawiły się knedle. Nie będę udawać, że jestem mistrzynią w ich lepieniu. Widocznie ciągle trafiam na kiepskie kartofle stąd też moje polepione ręce i tysięczne modyfikacje przepisu i to błaganie-oddam ci drogi knedlu wszystko bylebyś się nie kleił. Dodatek kaszy manny załatwił sprawę, knedle ulepiły się całkiem elegancko.
Pierwszy wrześniowy obiad gotowy. Ciepłe, słodkie śliwki, aksamitne ciasto, delikatny zapach cynamonu i ten maślany aromat. Zapachy mojego domu.
Składniki:
Ziemniaki- kg
Mąka pszenna- 100 gram
Kasza manna-100 gram
Jajko
Śliwki
Cynamon, cukier-łyżka, imbir, sól
Ziemniaki myję, kroję na mniejsze kawałki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzam i studzę. Kiedy ziemniaki się studzą śliwki kroję na połówki-oczywiście umyte, zasypuję cynamonem, imbirem i cukrem.
Całkowicie ostudzone ziemniaki tłukę ( można też przepuścić je przez maszynkę), dodaję jajko,mąkę i kaszę. Zagniatam gładkie ciasto, z którego odrywam małe kawałki, rozpłaszczam je na placuszki, wiem, wiem dziwnie to brzmi, ale nie mogłam dobrać ładniejszych słów. Więc na placuszkach układam śliwki.



Następnie zlepiam knedle, wrzucam do wrzącej wody  i gotuję aż będą miękkie-mniej więcej 7-9 minut. Podaję je z podsmażonym masłem i cynamonem.








53 komentarze:

  1. Uwielbiam! Polane śmietaną, posypane cukrem i cynamonem. U-wiel-biam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śmietaną nigdy nie próbowałam. Ale musi być morze cynamonu :)

      Usuń
  2. Są wspaniałe! Można je jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ze zgubą dla figury, ale też mogłabym je jeść non stop :)

      Usuń
  3. Pysznie wyglądają, aż się proszą o spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zapraszam więc na knedle :)

      Usuń
  4. Pyszne bardzo, uwielbiam. A zamiast świeczki zapachowej cały wrzesień pyrkolą u mnie powidła, te co ich nie trzeba mieszać. Tak sobie dokupuję po trzy kilo i bezproblemowo do zimy mam zapas całkiem spory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidła-jak ja kocham ten zapas :) Właśnie takie tradycyjne, kwaśne, pięknie pachnące. Szkoda,że ten zapach nie może towarzyszyć nam cały rok :)

      Usuń
  5. śliczne knedelki i też uwielbiam śliwki dopiero po obróbce ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Nie wiem czemu, ale ciepło dobrze wpływa na śliwki :)

      Usuń
  6. Uwielbiam knedle posypuje je dodatkowo cukrem. Pychotka i ta śliwka rozpływająca się w ustach.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukrem też posypuję :) Ale ostatnio wolę takie bardziej kwaskowate :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Chyba każdy lubi knedle domowe :)

      Usuń
  8. Oj jak ja dawno nie jadłam knedli :-) ale mi smaku narobiłaś :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zajadam we wrześniu jak najczęściej :)

      Usuń
  9. Zrobiłam się głodna :) Pyszne zdjęcia pysznych knedli ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Knedelki! :) Kilka lat ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oh! kocham knedle! zwykle jem z truskawkami- ze śliwkami- jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami wolę twarogowe :) Ale te ze śliwkami są zawsze pyszne :)

      Usuń
  12. Wieki już nie jadłam takich pyszności :) Chętnie bym się wprosiła ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny miałaś dzisiaj obiad...uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pewnie należę do mniejszości ,ale w życiu nie jadłam tego dania.Jakoś przeszkadza mi nadmiar kluski i za mało w środku .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie zależy od tego jak się zrobi :) Ja zawsze robię cienkie, bo też nie jestem fanką mnóstwa ziemniaków i małej śliwki wewnątrz ;)

      Usuń
  15. Kocham jeść knedle. W tym roku jeszcze ich nie jadłam :) Ojjjj oddałabym wiele za cały talerz !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zapraszam na małą degustację, ale musimy podzielić się talerzem :)

      Usuń
  16. Uwielbiam knedle ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto na knedle pierwszy raz robiłam samodzielnie w zeszłym roku. Nie było w przepisie kaszy manny - to dla mnie nowość. Wpraszam się na próbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie też nowość z kaszą ;) Ale działa- ładnie się lepi :)

      Usuń
  18. Knedle ze śliwkami obowiązkowo muszą być. Chętnie zjadłabym nawet mimo późnej pory. Ale koniecznie musze zrobić. Może w piątek? Smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piątek knedle są idealne, u mnie we wrześniu pojawiają się bardzo często :)

      Usuń
  19. Toż to prawdziwe cudeńka! Ale mnie naszła ochota na knedle ze śliwkami teraz! Mniam. Szczególnie, że sezon śliwkowy w pełni. Muszę koniecznie je zrobić :) Pozdrawiam serdecznie. Będę wpadała częściej, bo jest tu bardzo smakowicie. Zapraszam gorąco do mnie na http://www.megly.pl - a tak dziś grochóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu swoim i knedli co się ładnie ulepiły ;)

      Usuń
  20. Oj marzą mi się :) Sobotę mam wolną to już wiem co zrobię na obiad :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę pracy przy nich jest, więc lepiej przeznaczyć na lepienie wolny dzień, ale jaka przyjemność z jedzenia :)

      Usuń
  21. No niestety knedle najlepiej robić ze starych ziemniaków, któe nie są tak wodniste jak te młode. Moje też się mocno lepiły, ale smak wynagrodził wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to nawet nie wiedziałam :) Szkoda, że śliwki nie chcą rosnąć w czerwcu :)

      Usuń
  22. Dla takich knedli ze śliwkami zrobię wszytko... no może prawie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też zrobię naprawdę wiele :)

      Usuń
  23. Z masełkiem są najlepsze knedle. A kaszka manna to super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...