Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 7 września 2014

Drożdżówka Rhubarb Baby

Przedwczoraj wybrałam się na rynek, nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam maszerować wśród stoisk pełnych warzyw i owoców. Niepozorna starsza pani na gazecie rozłożyła skarby swojego ogrodu, koperek, czosnek i rabarbar. Kiedy go zobaczyłam od razu pomyślałam-muszę go mieć, w końcu jestem Rhubarb Baby. Rabarbar nieodłącznie kojarzy mi się z późną wiosną, ale wizja wrześniowego ciasta z tym cudownym owocem wprawiła mnie w dobry nastrój. Następnego dnia wybierałam się na wycieczkę za miasto, na taką okazję przygotowałam niekłopotliwe  w podróży drożdżowe, wystarczy zapakować w papier i w drogę. Jako towarzysz wycieczki ciasto sprawdziło się świetnie, dodało nam sił na dalszą wędrówkę w głąb lasu, a cudownie kwaskowaty rabarbar przypomniał,że do wiosny wcale nie jest tak daleko. 
Składniki:
5 wiejskich jajek
1/3 opakowania drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
około 4 szklanek mąki pszennej
Rabarbar
Masło-1/4 kostki
Cukier w prawdziwą wanilią
Mąka owsiana-1/3 szklanki
Sok  z cytryny
Bułka tarta
Składniki rozkładamy w misce warstwowo-jajka, drożdże,cukier, olej i mąka. Zostawiam na 3 godziny. Po tym czasie mieszam całość, masę przekładam na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą-ja upiekłam dwie małe drożdżówki. Z wierzchu posypałam je pokrojonym w drobną kosteczkę rabarbarem oraz kruszonką zrobioną z masła, cukru waniliowego i mąki. Kruszonka powinna być dość drobna.


Drożdżówkę piekę 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto lukruję-lukier przygotowuję z cukru pudru i soku z cytryny.










38 komentarzy:

  1. Masz rację, pisząc że rabarbar o tej porze to wyjątkowy widok. Myślę, że też nie powstrzymałabym się przed kupnem. Pychota to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba pierwszy raz w życiu widziałam rabarbar do kupienia we wrześniu- zupełnie nie mogłam się opanować :)

      Usuń
  2. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a ta Twoja drożdżówka wygląda imponująco! Ja mam dzisiaj w planach drożdżowe rogale z jabłkami ale jest tak piękna pogoda, że korzystam ze słoneczka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dziś korzystałam ze słońca-i jeszcze ten rabarbar, jakby lato dopiero było przed nami ;)
      Trochę bałam się tej wersji drożdżówki, ale wyszła naprawdę smaczna :)

      Usuń
  3. Nie znam nikogo kto by się nie skusił na to cudeńko! Jeju, ale bym zjadła taką drożdżówkę na wiejskich jajkach z mlekiem gorącym jako dodatek. Poezja. A jak Ci wyrosła pięknie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A myślałam,że taki dziwny przepis nie pozwoli tak fajnie wyrosnąć ciastu. A tu niespodzianka, super wyszło :) I nawet ładne wizualnie ;) A wiejskie jaja mam z dostawą do domu ;)

      Usuń
  4. Mniam mniam, uwielbiam drożdżowe wypieki, super ci wyszła :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. drożdżowe to moje ulubione ciasta, na jesień są chyba najlepsze, ten zapach i ciepło... :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, kocham drożdżowe, zapach drożdżówki to zapach domu ;)

      Usuń
  6. Drozdżówki są pyszne w każdej postaci! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przypuszczałam, że gdzieś jeszcze można dostać rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rabarbar, drożdżowe? mniaaaam!!! :)
    cudowne połączenie smaków :)
    choć już późno jak na rabarbar, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie późno, ale ja znalazłam. Pamiętam,że na mojej działce też dość długo rósł, ale teraz już większość się obiera a mało zostaje-dość łykowaty ;)

      Usuń
  9. mniam! wygląda imponująco! uwielbiam drożdżówki Rhubarb baby!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne :) Też ostatnio widziałam rabarbar w sklepie, więc póki co należy korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzystać bo to wyjątkowo wdzięczne łodyżki :)

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. A bałam się tego przepisu bo dla mnie to dziwny sposób na drożdżowe, ale wyszło pyszne i puszyste :)

      Usuń
  12. wspaniałe :) na śniadanko idealne z mocną kawą <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna drożdżówka, rabarbar o tej porze to rzeczywiście rarytas! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze uda mi się go zdobyć? :)

      Usuń
  14. Mam rabarbar w ogrodzie, potwornie kwaśna odmiana, ale w Twoim ciachu mógłby zrobić wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam lubię kwaśny, ale bez przesady oczywiście ;)

      Usuń
  15. Też uwielbiam rynek i robię tam zakupy. Drożdżówy pyszne, jak u babci albo mamy mojej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamina drożdżówka-idealny smak :)

      Usuń
  16. Wrześniowa drożdżówka z rabarbarem? Marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem marzenia się spełniają ;)

      Usuń
  17. Drożdżówka z rabarbarem, czy może być coś lepszego? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jestem kupiona tą drożdzowka ... pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...