Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 19 września 2014

Czeko-śliwka

Zabierałam się do połączenia śliwek z kakao parę dobrych lat. Czemu tyle zwlekałam? Dobre pytanie, nie wiem. Albo i wiem, jak tylko poczułam ten niebiański aromat nie mogłam się powstrzymać. Łycha poszła w ruch, a ja wyjadłam z pół słoika. Cóż za przyjemność! Już wiem,że czeko-śliwka będzie stałym gościem w mojej kuchni. Wspaniałe połączenie węgierek, kakao, wanilii, anyżu i cynamonu. Boski zapach, cudowny smak. Cóż, czas dorobić kolejne słoiczki.
Składniki:
1,5 kilograma śliwek węgierek
150 gram cukru
5 łyżek kakao
2 gwiazdki anyżu
laska cynamonu
laska wanilii
Śliwki myję, kroję na połówki usuwam pestki. Śliwki zasypuję cukrem, dodaję przyprawy i wolno smażę aż śliwki się rozpadną. Trwa to około godzinę i jest istną torturą-te zapachy obezwładniają każdego.

Gdy śliwki zmienią się w miarę gładką masę dodaję kakao i całość smażę około 10 minut, często mieszając. Uwaga, aromat robi się już nie do wytrzymania. Ewakuować łasuchów. 
Gorącym dżemem napełniałam wyparzone słoiki, pasteryzuję całość przez 20 minut. I moja czeko-śliwka gotowa.







25 komentarzy:

  1. Robiłam w zeszłym roku, mam zamiar zrobić w weekend ;) Boskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę dorobić, moje słoiki nie dotrwają do zimy ;0

      Usuń
  2. Jak ja ją uwielbiam :-) pyszna do naleśników, na kanapki, do twarożku i owsianki. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstyd się przyznać, ale zajadałam solo pół słoika :)

      Usuń
  3. ooo, a czemu ja takiej jeszcze nie jadłam? Muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. czeko-śliwka jest boska! jedno z lepszych smarowideł :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! czeko-śliwce zawszę mówię TAK!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie robiłam, chyba sie skuszę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja raz zrobiłam i przepadłam-boskie połączenie :)

      Usuń
  7. Super przepis. Chętnie go skradnę i zrobię taką pyszność na naleśniki, które uwielbiam. Już sobie wyobrażam ten zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skradnij, bo te wszystkie przyprawy dają niesamowity smak i ten aromat-boski jest :)

      Usuń
  8. Ja śliwki z kakao łączyłam już na wiele sposobów, bo lubię ten miks smaków. A jeszcze wanilia, cynamon, anyż. Widzę, że ktoś tu ma doskonałą rękę do smaków, aromatów i cukierniczych szaleństw. A przepis nie jest trudny. Muszę kiedyś wypróbować, bo najlepiej korzystać z doświadczenia innych, gdy się chce zrobić coś pysznego, nowego, na szybko :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwki mają jakąś taką łatwość do przyjmowania innych aromatów,że nic tylko przyprawiać :) Bardzo fajnie wypada nuta kakao z tymi dodatkami :)

      Usuń
  9. Moja mama robiła czeko-śliwkę :) Jest całkiem smaczna, choć osobiście wolę tradycyjne powidło :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam tradycyjnych pół piwnicy, czasem przyda się odmiana ;)

      Usuń
  10. Łał!!! Ależ u Ciebie pyszności! Kradnę przepis! W tygodniu będę smażyć! Ale chyba z podwójnej porcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie od razu lepiej zrobić więcej :)

      Usuń
  11. dla takich czekoladoholików jak my to jest smarowidło idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fani czekolady powinni być zadowoleni ;)

      Usuń
  12. Również robiłam i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też robię czeko-śliwkę :) Pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zamiast cukru i kakao polecam czekoladę 72% :) To moje ulubione powiodła!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...