Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 13 września 2014

Borówkowo-jeżynowy półsernik

Chciałam upiec sernik, nie półsernik, nie ćwierćsernik, i tak dalej. To miał być tradycyjny sernik z borówkami i jeżynami. Kupiłam twaróg, półtorej kilo wybornego sera w kostkach, miałam przygotowane kuszące, ciemne owoce i co? I było tak. Wzięłam ser, niby na spróbowanie-musiałam wiedzieć czy się nada w końcu, zjadłam całą kostkę. Moim śladem poszła siostra, potem brat i ktoś jeszcze,ale nie potrafię z całą stanowczością stwierdzić kto raczył się moim twarożkiem jako ostatni. W każdym razie zostałam z kostką twarogu, do tego z dwoma jajkami bo mój dostawca wiejskich jaj utknął w polu-cokolwiek to znaczy. Któż więc pokusiłby się o przygotowanie sernika czy też półsernika  z kostki twarogu i dwóch małych jajek? Ja. Ciasto zrobiłam bez jajek wykorzystując przepis na ciasto herbaciane,w  wersji bez herbaty. Twaróg zastąpiłam jogurtem greckim i wyszło takie oto cudo przykryte chrupiącą cynamonową kruszonką. Zjedzone zostało błyskawicznie a jedzący zgodnie orzekli-cudowne ciasto, skąd masz przepis? Jak to skąd, z głowy. Improwizowany półsernik wyszedł naprawdę zacnie.
Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna 300 gram
Mleko-szklanka
Cukier-100 gram
Olej-5 -6 łyżek
Proszek do pieczenia-2 łyżeczki
Kakao-3 łyżki
Cukier waniliowy
Masa serowa:
Kostka mielonego twarogu-250 gram
Jogurt grecki-500 ml
2 jajka
Cukier-150 gram
Budyń śmietankowy-1,5 paczki
skórka  z cytryny
Kruszonka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
Łyżka cynamonu
Borówki i jeżyny
Bułka tarta i masło do wysmarowania formy


Zaczynam od umycia owoców, dokładnie je suszę. Nie podam ilości-im więcej tym lepiej.
Teraz zajmuję się ciastem. Mleko mieszam z olejem, dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem. Na końcu mieszam całość z kakao. Gotowe ciasto wylewam na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Teraz masa serowo-jogurtowa. Twaróg ucieram razem z jajkami i cukrem. Gdy masa błędzie gładka dodaję jogurt, budyń a na końcu skórkę cytrynową. Masę przekładam na ciasto.
Z wierzchu układam owoce- ja wybrałam jeżyny i borówki, ale tak naprawdę można użyć dowolnych-świetne będą maliny, jagody czy brzoskwinie. Mamy owoce, czas zabrać się za kruszonkę.
Składniki kruszonki zagniatam dość niedbale i zasypuję nią owoce. Ciasto piekę około godziny w 185 stopniach. Masa nie będzie aż tak zwarta jak przy serniku, więc patyczek nie będzie wyjątkowo suchy. Nie przejmujemy się tym, podczas studzenia masa serowo-jogurtowa osiągnie idealną konsystencję. I gotowe, można posypać cukrem cynamonowym i czas jeść.





47 komentarzy:

  1. Poproszę chociaż mały kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! uwielbiam oglądać takie pyszności z samego rana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię też jeść, chociaż mówią,że niezdrowo :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Niema sprawy, kawałek oddaję do dyspozycji ;)

      Usuń
  4. Do kawy porywam duży kawałek :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma problemu, kawałek pozwalam :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie improwizowane ciasta, mam w nich ogromne doświadczenie! A Twoje wygląda tak smakowicie, że chętnie bym Cię odwiedziła. Został dla mnie kawałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chłodzi się w lodówce i grzecznie czeka :)

      Usuń
  6. Połączenie borówek i jeżyn to połączenie idealne, o czym przekonałam się już nie raz. Ale z sernikiem jeszcze nie próbowałam. JESZCZE :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę spróbować, świetnie pasują do wszelakich serników :)

      Usuń
  7. No proszę. Artystyczna improwizacja i niezwyczajny efekt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto powstało na potrzeby chwili, a efekt mnie zaskoczył ;)

      Usuń
  8. Takie pomysły na ciasta są najlepsze :-) zabieram kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywają ciekawe efekty takiej improwizacji ;)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. I tak właśnie powstają najciekawsze przepisy na pyszne delicje. Przepis świetny, sernik fantastyczny. Szkoda, że już go nie ma. Ale się nie dziwię. Też bym go zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę zrobić kolejny raz, ale tym razem zrobię więcej masy a mniej spodu-już będę przygotowana ;)

      Usuń
  11. mmmmm! Można się wprosić na kawałek (kawałki)? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. no właśnie, czasem takie improwizowane przepisy wychodzą najlepsze :-) ciasto wygląda świetnie, muszę je zrobić! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się bałam improwizacji, ale wyszła udanie :)

      Usuń
  13. Może i pół sernik, ale musiał być pyszny :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wolę co prawda cały sernik,ale ten wyszedł naprawdę pyszny :)

      Usuń
  14. Improwizacja, a jaka udana :) Sernik czy pół sernik, nieważne i tak wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu półsernika :)

      Usuń
  15. Keep on working, great job!

    Have a look at my blog aircraft industry in the world

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super! Kocham wszystkie ciasta w typie sernika :) Na pewno spróbuję zrobić ten.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, na jogurcie wychodzi cudowny sernik :)

      Usuń
  17. Lubię sernik, kocham owoce a więc coś dla mnie bardzo bardzo odpowiednie. A do tego wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wprost szaleję za sernikami, a teraz polubiłam taką wersję :)

      Usuń
  18. Cały sernik, czy połowa....dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Skąd ja to znam... Niby spróbuję tylko ociupinkę. A potem kończy się jak zawsze :D ale cieszę się, że ciasto wyszła pierwszorzędnie i prezentuje się mimo lekkich niedoborów w serku- doskonale. Mniam.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt godnie zastąpił twaróg, więc nie mam pretensji do zjadaczy. Przy okazji odkryłam nowy fajny smak :)

      Usuń
    2. W takim razie i mi się ten przepis przyda :) Bo mam taki sam problem ze zjadaczami jak i Ty :D

      Usuń
    3. Skrytożernym zjadaczom dziękujemy za ten przepis :)

      Usuń
  20. Super pomysłowe :) Fajnie, że jesteś taka kreatywna i pomimo przeciwności losu zaradna :) A pół sernik prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Potrzeba matka wynalazku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...