Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 28 sierpnia 2014

Zupa-krem z cukinii

Cukiniowo u mnie ostatnio. Konfitury z cukinii z imbirem i cytryną okazały się wyjątkowo pyszne, tak pyszne, że zamiast do słoika trafiły do bieżącej konsumpcji. Niby nic nie szkodziło bo cukinia przybyła do nas w darze od wujostwa, jeżeli miarą bogactwa byłaby ilość cukinii byłabym milionerką. W każdym razie jesienna aura ostatnich dni spowodowała u mnie chęć na zupę. Nie jestem wielką fanką zup. W zasadzie  lista tych, których nie lubię jest dwa razy dłuższa niż tych, które wcinam ze smakiem. Ale mam pewną słabość, tą słabością są wszystkie zupy kremy. Tak więc część cukinii skończyła w garnku jako podstawa tej pysznej, prostej i maksymalnie kremowej zupy. Tak smacznej, że pełen garnek zniknął w parę chwil.
Składniki:
4-5 cukinii
3 duże ziemniaki
1 spora cebula 
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu 
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, lubczyk,oregano, imbir
Domowe grzanki: czerstwe pieczywo, czosnek, oliwa

Warzywa obieram( 2 cukinie obieram zostawiając paski skórki) i kroję w kostkę,a cukinię w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ziemniaki z czosnkiem i cebulą. Po jakichś 5 minutach dorzucam cukinię. Smażę całość do momentu aż cukinia zmięknie i puści sok.Wtedy dolewam bulion. Ja wykorzystałam rosół jaki został z poprzedniego dnia. Można użyć również warzywnego bulionu, albo poratować się kostką rosołową. Oczywiście najlepiej opierać się na domowych półproduktach, ale byłabym hipokrytką mówiąc,że nigdy z nich nie korzystam. Bulion powinien zakryć warzywa.  Doprawiam pieprzem, imbirem, lubczykiem i oregano-daję przyprawy wedle uznania, chwilę gotuję razem.

Następnie miksuję zupę i podgrzewam aby przyprawy uwolniły cały swój aromat. Ciepły krem rozlewam do miseczek.

Zupę podaję z grzankami-na oliwie podsmażam ząbek czosnku, dodaję pokrojony w kostkę chleb i smażę aż stanie się złocisty. 


38 komentarzy:

  1. Pyszna zupka, bardzo lubię z cukinii, też mam w domu kilka sztuk to zrobię :-) smakowicie wygląda z tymi grzankami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z zup to chyba najbardziej wkładki lubię-grzanki czy makaron i sobie nie żałuję :) A zupę polecam, prosta i pyszna :)

      Usuń
  2. Z grzankami rzeczywiście smakowicie się prezentuje, zbliża się sezon na dynie i pewnie pierwszą zupę z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, uwielbiam krem z dyni... :) U mnie dyni już sporo, trzeba będzie kupić :)

      Usuń
  3. Takiej zupy krem jeszcze nie robiłam.. a mam w tej materii spore doświadczenie. Na pewno wkrótce wypróbuje takiej kombinacji zwłaszcza, że mi w tym roku cukinie obrodziły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, zupa jest delikatna-więc przypraw radzę wziąć sporo, dzięki ziemniakom jest tak kremowa,że aż nie można przestać jeść :)

      Usuń
  4. Nie jadłam takiej, wygląda pysznie. Od dawna jestem zakochana zupie krem z dyni. Musze upichcić, może się odkocham i zakocham w cukiniowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj krem z dyni-w zeszłym roku gotowałam raz w tygodniu. Ale teraz skusiła mnie cukiniowa, powtórzę ją nie raz :)

      Usuń
  5. Pysznosci ;) I jeszcze bardzo prosta ;) Mniam !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosta i pyszna-tak jak lubię najbardziej :)

      Usuń
  6. Mniam, przyda się przepis na taką zupkę, zwłaszcza na chłodniejsze dni, które już przed nami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety jesień się zbliża, ale wtedy można się rozgrzać taką pyszną zupą :)

      Usuń
  7. Uwielbiam cukinię za jej uniwersalność, ale przyznać muszę, że takiej zupy jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, pyszna jest :)

      Usuń
  8. Robiłam taką i to całkiem niedawno, rzeczywiście jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze będą ją powtarzać :)

      Usuń
  9. Musi być przepyszna, takie kremy są booooskie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę jest przepyszna :) I racja-boska :)

      Usuń
  10. uwielbiam zupy kremy :) z cukinii nie jadłam, jak tylko wyjem krem z kukurydzy będzie następna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z kukurydzy? O jejku, oddam cukiniową za kukurydzianą :)

      Usuń
  11. ostatnio dostałyśmy od babci Basi zapas cukinii, także już wiemy co przygotujemy w pierwszej kolejności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój zapas się wykruszył, ale pewnie jeszcze go uzupełnię dla tej zupy :)

      Usuń
  12. Zrobiłam wczoraj tę zupę i muszę przyznać, że jest pyszna!!! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się,że przepis się przydał, a zupa smakowała :)

      Usuń
  13. Ja z cukini robiłam zawsze tylko leczo, więc może i skuszę się na tą zupę. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam się skusić-zupa jest naprawdę smaczna :)

      Usuń
  14. kremu z cukinii nigdy nie jadłam, ale jak tak zachwalasz - musi byc pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, bardzo delikatny, prosty i niskokaloryczny :)

      Usuń
  15. taka zupa musi byc pyszna :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. będę robić :-) niechaj ja tylko dotrę na wieś :-) będzie wszystko z działeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie :) Działkowa cukinia-pyszności :)

      Usuń
  17. Jest 23 godzina a ja bym pożarła twoją cukiniową z grzankami. Smaki mi narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 23 to dobra godzina na miseczkę zupy :)

      Usuń
  18. Mmm zjadłabym taki krem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z cukinii uwielbiam wszystko i na słono i za słodko...super pomysł z tym kremem

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...