Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 6 sierpnia 2014

Plażowa Brioche Tarte

Przyznaję się -to ciasto miało wyglądać pięknie. No cóż, ciężko jest jednak wybierać kostium kąpielowy, smarować się kremem z odpowiednio wysokim filtrem i dbać o urodę wypieku. Urok mieszkania nad samym morzem - każdego dnia lata mam wakacje na wyciągnięcie dłoni. Ta tarta okazała się świetnym wręcz kompanem na plażowy wypad. Nic się nie rozpuści, świetnie znosi upał, a fakt, że nie jest zbyt słodka jest dodatkowym plusem-w  taki upał jaki nas odwiedził moja rodzina zdecydowanie woli przysmaki nie narzucające się swoją słodyczą. Delikatne drożdżowe ciasto pochodzi z przepisu na brioszki, dzięki temu jest mięciutkie, delikatne, maślane i wprost rozpływa się w ustach. Dodatek jagód i brzoskwiń podkręca wakacyjny klimat. Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Szczególnie latem, sama nie wiem kiedy ciasto rośnie jak na drożdżach. A teraz kończę, plaża czeka.
Składniki:
350 gram mąki pszennej plus 1 łyżka
1/3 opakowania drożdży
200 ml mleka plus 2 łyżki
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
125 gram masła pokrojonego w kostkę
aromat waniliowy
3 duże brzoskwinie
szklanka jagód
odrobina kaszy manny
Zaczynam od przygotowania rozczynu-drożdże rozgniatam z łyżką mąki, łyżką cukru pudru i 2 łyżkami mleka. Zostawiam na mniej więcej 5 minut. Do rozczynu dodaję mąkę, mleko, cukier waniliowy i aromat. Zagniatam gładkie ciasto. Następnie partiami dodaję posiekane masło. Dalej dzielnie zagniatam ciasto, ma nie kleić się do rąk. Zostawiam je w ciepłym miejscu na mniej więcej 30 minut. Ja rozgrzewam palnik, zakręcam i na niego kładę miskę z ciastem-rośnie naprawdę szybko.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Przenoszę je więc na blaszkę i rozciągam. Znów zostawiam ciasto na jakieś 20-30 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie szykuję owoce.
Myję brzoskwinię i kroję je w plasterki, a te na połówki. Robię z nich obramowanie dla ciasta. Jagody umieszczam na sitku, a sitko w misce z wodą. Taką kąpiel powtarzam trzy -cztery razy. Wolne miejsca na cieście wypełniam jagodami. Posypuję owoce z wierzchu cukrem pudrem. Piekę ciasto około 30 minut w 185 stopniach. Posypuję z wierzchu cukrem pudrem.














23 komentarze:

  1. Przepadam za drożdżowymi ciachami :) A Twoje wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O ja tak samo, to zdecydowanie mój smak :)

      Usuń
  2. Zaraz u Ciebie będę! Zarówno plaża jak i ciacho kuszą!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to zapraszam na plażowanie z ciachem w tle :)

      Usuń
  3. Super ciasto ,a na plaży wszystko smakuje wybornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako dziecku smakował mi chleb maczany w morzu... Z całą stanowczością stwierdzam, że ciasto jest lepsze :)

      Usuń
  4. Mieszkanie nad morzem to zdecydowanie ogromny plus :)
    A ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie tylko latem ma to swoje plusy :)

      Usuń
  5. Wspaniały wypiek <3 Zazdroszczę mieszkania nad morzem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem też sobie tego zazdroszczę ;) Zimą w zasadzie też :)

      Usuń
  6. urok mieszkania nad morzem... echh... :) zazdroszczę i nie! :D
    bo do gór daleko.. ale do morza blisko.. <3
    haha, taki konflikt.. :D
    Ale ciacho mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy swoją Szwajcarię Kaszubską i parę górek, więc na upartego te "górki" są :)

      Usuń
  7. Ciacho - pyszności :) Fajnie Ci, że mieszkasz blisko morza oj rozmarzyłąm się he ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano fajnie, fajnie. Ciacho i plaża :)

      Usuń
  8. oooo drożdżowe na plażę jak znalazł :) kurczę, zazdroszczę Ci okrutnie, że masz na co dzień morze :) ja to tylko mogę nad Wisłę w Wawie się przejść.... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Warszawie zazdroszczę dobrych koncertów, morza szum, ptaków śpiew to jednak nie to samo :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Tak jak ja. W sumie nie wiem czy ktoś może go nie lubić :)

      Usuń
  10. Uwielbiam drożdżowe... Mniam... Twoja briochko-tarta jest wspaniała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja jak ja-kocham ponad życie :)

      Usuń
  11. Kiedyś nie lubiłam ciast drożdżowych a teraz je uwielbiam :-) pyszna propozycja na deserek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie mało słodka, więc świetna na drugie śniadanie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...