Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii

Dokładnie pamiętam moje pierwsze placki z cukinią. Był 24 lipca ubiegłego roku. Dzień przed koncertem Depeche Mode, czekałam na przyjaciółkę z którą miałam jechać, a  że była wegetarianką wymyśliłam-zrobię placki z cukinii, na pewno jej posmakują. Wydłubałam pestki, zrobiłam ciasto, poszłam na dworzec po pannę Anastazję, wróciłam i zaczęłam smażyć. Placki zlały się w jeden wielki placek, próby przewrócenia na druga stronę nic nie dały. Zrobił się cukiniowy omlet cesarski. Przysmażone fragmenty były pyszne, te mniej dotknięte ogniem wylądowały w śmieciach. Wtedy popełniłam trzy błędy. Jedynie wydłubałam pestki, zostawiłam masę po przygotowaniu, a przed oczyma wciąż miałam wizję koncertu i wokalistę bez koszulki. Robiłam więc pewniejsze placki z cukinii i ziemniaków.Tym razem naprawiłam wszystkie błędy. Startą cukinię porządnie odcisnęłam, placki smażyłam od razu po przygotowaniu, a o wokaliście starałam się nie myśleć. Placki wyszły pyszne. Placki? Nie, one były tak delikatne, że słowo placki jest nie na miejscu. Cukiniowe placuszki, delikatne jest chmurka.
Składniki ( 10 placuszków)
2 duże cukinie
1 spore jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
1 dymka
garść koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,  duża szczypta harrisy
olej do smażenia

Cukinię obieram, ścieram na tarce-duże oczka. Posypuję solą, zostawiam na 20 minut, po tym czasie dokładnie usuwam wodę-najlepiej rękoma wyciskać cukinię. Dodaję jajko, mąkę, posiekaną dymkę, rozgnieciony czosnek oraz przyprawy, całość mieszam.

Rozgrzewam olej i smażę małe placuszki. Dzięki temu, że cukinia jest dobrze odsączona nie chłonie tłuszczu i placki pozostają delikatne. Można podawać z sosem jogurtowym z czosnkiem albo kleksem śmietany i wędzoną rybą. Mi starczyła szczypty harrisy z wierzchu.




39 komentarzy:

  1. no proszę, drugie podejście udane! cudowne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie to trzecie, musiałam mieć pewność,że teraz wyjdą ;)

      Usuń
  2. Pochrupała bym :D Świetnie wyglądają *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Super smakowite :-) lubię bardzo cukinię ale zawsze robiłam placki z dodatkiem ziemniaków, czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez ziemniaków są zaskakująco delikatne, moim skromnym zdaniem lepsze niż te z ziemniakami :)

      Usuń
  4. Ja przepadam za takimi plackami, wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. spróbuj kiedyś na słodko, rewelacyjne są :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki cukiniowe....niebo w gębie po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mamy dziś podobne placuszki, tylko moje są z kabaczka:) Szczypta harissy to swietny pomysł, niestety, ja nie mogę jej nigdzie dostać:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście podczas jarmarku mogę zrobić zapasy :) Placki z kabaczka? Kuszące:)

      Usuń
  8. Jako oddana fanka cukinii, uwielbiam ją w każdej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam placuszki z cukinii :) Z resztą cukinie lubię do wszystkiego :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo, chyba lubię ją aż za bardzo ;)

      Usuń
  10. pyszne i jakie złociutkie zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. starałam się by były takie chrupiące i złociste :)

      Usuń
  11. a czy możemy kilka pysznych placuszków na wynos? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajne placuszki, też takie robiłam. W sezonie cukiniowym są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To obowiązkowy obiad w sezonie na cukinię :)

      Usuń
  13. obowiązkowo z sosem tzatziki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Od jakiegoś czasu przymierzam się do tych placków... hmmm... może to właśnie ten czas... ? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na cukinię, jeszcze nie robiłam. Najwyższy czas spróbować. Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają na niezwykle chrupiące :)

    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...