Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 26 lipca 2014

Serowo-wiśniowo

Lubię te swoje szybkie ciasta, raz, dwa i gotowe. Ale czasem mam ochotę na to by po prostu posiedzieć w kuchni, nieźle się zmęczyć i wybrudzić wszystko dookoła i cieszyć pieczeniem. Tak właśnie było wczoraj. Chciałam wykorzystać wolny czas i spędzić go mieszając, ucierając i pozbawiając pestek wiśnie. Pracy było troszkę więcej niż zwykle, zmywania co niemiara bo po zabawie z wiśniami kuchnia wyglądała jak miejsce krwawej jatki, ale za to ile radości gdy z piekarnika zaczął się unosić się aromat tego przepysznego ciasta. Delikatne i bardzo wilgotne, do tego kwaskowate wiśnie i warstwa serowa pomiędzy ciastem. Połączenie idealne. W domu ciasto zostało nazwane "genialnym" i zniknęło błyskawicznie. Babcia zamówiła parę kawałków na wynos. Wieść o cieście niosła się po mieście.


 Składniki:
Mąka pszenna- 300 gram
Masło-120 gram
Cukier-pół szklanki
3 jajka
Twaróg mielony-350 gram
Budyń waniliowy-pół paczki
Esencja waniliowa
Aromat pomarańczowy
Wiśnie-szklanka
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
Odrobina kakao



Zaczynamy od pozbawienie wiśni pestek. Na szczęście przypomniałam sobie,że warto założyć fartuszek przy tej czynności. Po tym jak kuchnia zaczęła przypominać scenografię do serialu Dexter moje wiśnie były gotowe. Szkoda tylko, że nikt nie chciał pomóc mi w pozbyciu się dowodów zbrodni.
Teraz musimy przygotować warstwę serową. Mielony twaróg- ale nie taki w wiaderku do sernika, nie lubię ich, zawsze kupuję mielony w kostce przekładam do miseczki, mieszam z aromatem pomarańczowym, jajkiem, budyniem śmietankowym i cukrem-1/4 szklanki. Masę chowam do lodówki. 
Teraz ciasto. Ucieram masło z cukrem, dodaję żółtka, esencję waniliową (można dodać aromat), mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszam. Białka ubijam na sztywno (można dodać sól) i dodaję do ciasta. Całość mieszam już bardzo delikatnie. 
Blaszkę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dno nakładam połowę ciasta. Na nie połowa wiśni, a na nie nadzienie serowe.

Na nadzieniu nakładam trochę ciasta, na nie wiśnie, na to resztę ciasta. 

Na sam wierzch sypię łyżkę kakao, i mieszam całość tworząc kakao wiry. Tę część można śmiało pominąć. I ostatni punkt programu- 2 łyżki wody mieszam z cukrem waniliowym. Glazurą polewam ciasto i wkładam je na około 65 minut do pieca nagrzanego do 185 stopni.

Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

I moje ciasto, delikatne i lekko kwaskowate gotowe.






29 komentarzy:

  1. Na lato w sam raz takie ciasta :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto. Z wilka chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto uśmiecha się do mnie!!!
    Kremowy, słodki ser i kwaśne wiśnie tworzą zgrany duet, z chęcią porwała bym kilka kawałków! :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No rzeczywiście dość uśmiechnięty wypiek :)
      No właśnie fajne połączenie tu słodko, tu kwaśno. W sam raz jak jest ciepło :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Taki pół-serniczek, ale masa serowa jak sernik rzeczywiście smakowała :)

      Usuń
  5. serniki są pyszne!
    twój zapewne był smakowity ,na pierwszy rzut oka widać :D
    szkoda ,że zniknął poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki mogłabym jeść dzień dnia. Ale tylko domowe, takie z cukierni mi zupełnie nie smakują :) To zapraszam na powtórkę-zachowam kawałek :)

      Usuń
  6. Wow, co za wspaniały wypiek <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W porównaniu z Twoimi to ledwie wypieczek :)

      Usuń
  7. Mniam :-) poproszę kawałeczek jak jeszcze coś zostało :-) będę miała coś pysznego na jutro do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam wtedy na powtórkę, zrobię więcej i będzie w sam raz do kawki :)

      Usuń
  8. Jak dla mnie cudowne połączenie smakowe <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie też teraz cudowne połączenie :)

      Usuń
  9. jedno z najlepszych połączeń, kocham <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je pokochałam za prostotę :)

      Usuń
  10. Wspaniałe :)
    Ile radości może sprawić upieczenie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Do kawusi poproszę kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  12. widze ze i ja sprobuj ten przepis w weekend zapewne przepysne ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję,że wyjdzie i będzie smakować :)

      Usuń
  13. Ciasta ucierane lubię .... pod warunkiem, że są wilgotne, a Twoje należy do tych mega wilgotnych - oceniam po zdjęciach - i tym właśnie kupiło mnie to ciasto :):) Zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...