Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 18 lipca 2014

Porzeczkowe kruszonkowe

Czasem tak mam- za mną szalony dzień w pracy, masa obowiązków jeszcze przede mną i aby jakoś uprzyjemnić sobie taki dzień piekę ciasto. Oczywiście nic wymyślnego, raczej coś na szybko. Coś co szybko poprawi nastrój, zaspokoi apetyt na słodkości a swoim aromatem wypełni cały dom. Takie jest to ciasto - pyszne, błyskawiczne i proste. Idealne z różnymi owocami. Ja wybrałam wersję z porzeczkami, ale można użyć swoich ulubionych. Ciasto będzie pyszne zarówno z truskawkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami.... Do wyboru do koloru. Samo ciasto jest idealnym połączeniem wilgotnego spodu, warstwy owoców, i maksymalnie chrupiąca kruszonka. Jest zbyt dobre by nazywać je ciastem codziennym. To mistrzostwo prostoty.
Składniki:
2 jajka
300 gram mąki pszennej
125 gram masła
1/3 szklanki cukru
budyń waniliowy-pół paczki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szklanka porzeczek
2-3 łyżki mleka
cukier z prawdziwą wanilią-paczka


  Przygotowanie jest niemal banalne. Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy mleko. 
Porzeczki płuczemy na sicie, następnie wykładamy je na cieście. Owoce przykrywamy kruszonką-25 gram masła, 50 gram mąki i cukier waniliowy. Całość ma mieć piaskową strukturę. Kruszonką przykrywamy ciasto i pieczemy je około 40 minut w 185 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.





Ciasto warto zostawić po upieczeniu by całkowicie wystygło. Dzięki temu łatwo się kroi. Próbowałam z takim nie do końca wystudzonym. Jeżeli chcecie ciasto jeść łyżeczką w pucharku to polecam.
Ja dodaję mało cukru- fascynuje mnie kwaskowata nuta porzeczek nie ukrywam ją pod warstwą cukru. Ale oczywiście tym co wolą słodkości słodsze polecam zwiększyć ilość cukru w cukrze.





18 komentarzy:

  1. łaaał! totalny odlot jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błyskawiczny odlot można dodać :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Najbardziej lubię właśnie tą kruszonkę :)

      Usuń
  3. właśnie zrobiłam sobie kawusię, porywam wiec kawałek! Lubię takie ekspresowe smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ja lubię, idealne na deser w środku tygodnia :)

      Usuń
  4. Zapraszamy do uzupełnienia zgłoszenia w Naszej rozdawajce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. Meega ciasto :) Uwielbiam takie owocowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu =]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przygotowaniu jest śmieszne łatwe a naprawdę pyszne :)

      Usuń
  6. Mniami <3 musi być baaardzo pyszne ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszne i delikatne :)

      Usuń
  7. pysznie, chętnie bym wypróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się błyskawicznie, więc zachęcam do spróbowania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...