Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 20 lipca 2014

Naleśniki z kaszy manny i jabłka w karmelu

Już pisałam,że kocham naleśniki i jestem otwarta na wszelkie innowacje. Te naleśniki jednak wydawały mi się dość dziwne. Bo jak to, bez mąki, bez jajek? Spróbowałam jednak i muszę przyznać,że wyszły wprost boskie. Szalenie delikatne w smaku, bo na patelni smażyły się pięknie. Zwarte, kuszące aromatem jak z porannej kaszki manny. Idealne na powolne śniadanie, słodki obiad czy kolację. W zasadzie można je jeść kiedy tylko najdzie nas na nie ochota. Banalne w wykonaniu, bo na pewno nie w smaku. Ja podałam je z jabłkami w karmelu. Pyszne, urocze zielone jabłuszka otulone karmelowym smakiem. Jestem w naleśnikowym niebie.


Składniki na 4 naleśniki:
Kasza manna -pół szklanki
Mleko-szklanka
Olej-łyżka
Aromat śmietankowy
2 jabłka ( ja użyłam Granny Smith)
Łyżka masła
Łyżka cukru
Same naleśniki robi się bardzo prosto. Kaszę zalewamy mlekiem, dodajemy olej i aromat. Oczywiście można dodać swój ulubiony, albo zastąpić go wanilią, cynamonem, czy kakao. Masę zostawiamy na minimum pół godziny.Od czasu do czasu warto ją przemieszać.
W tym czasie może przygotować jabłka. Umyte owoce kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, gdy masa się połączy wrzucamy jabłka i smażymy aż staną się miękkie. Ja wolę jak są tylko delikatnie miękkie, i zostają lekko twardawe, ale jest to kwestia gustu.
Gotowe jabłka odstawiamy na bok. Mocno rozgrzewamy patelnię do smażenia naleśników,wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Przewracamy na drugą stronę gdy wierzchnia część zetnie się całkowicie. Podajemy ciepłe z jabłkami.

22 komentarze:

  1. Ale narobiłaś mi smaku :) Kasza manna to powinna być ta błyskawiczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez różnicy, i tak się namoczy w mleku :) Ja użyłam zwykłej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jakaś odmiana od zwykłych naleśników :)

      Usuń
  3. Oj tak, naleśniki z kaszy manny są wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują jak kasza manna tyle,że w innej formie :)

      Usuń
  4. O kurczę! Ja jeszcze przed śniadaniem, a tu takie smakowite naleśniki! Ja robiłam ostatnio knedle z kaszy manny, ale na naleśniki bym nie wpadła. Muszę wypróbować! Dzięki za super pomysł!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knedli z kaszy nie jadłam. Teraz ja jestem ciekawa jak je zrobić :)
      Te naleśniki są proste i naprawdę pyszne :)

      Usuń
    2. Dzięki za super przepis. Naleśniki wyszły pyszne! Takie mieciutkie i pachnące! Ja podałam je z jogurtem naturalnym i jagodami, niebo w gębie!!! Polecam!

      Usuń
  5. Jeszcze takich naleśników nie jadłam, świetna propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować bo są pyszne :)

      Usuń
  6. takich nie robiłam anie nie jadłam ale zaciekawiły mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto je zrobić- minimum pracy, maksimum smaku :)

      Usuń
  7. Ciekawy pomysł na naleśniki, zapachniało smażonymi jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zobaczyłam przepis od razu je zrobiłam- ciekawa odmiana :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł:). Zapisuję do listy deserów do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj, proste a pyszne :)

      Usuń
  9. już widziałam kilkakrotnie na blogach naleśniki z kaszy manny ,ale jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...