Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 10 lipca 2014

Naleśniki orzechowe z ricottą i truskawkami

Naleśniki to jedno z tych dań, które mogłabym zajadać dzień w dzień. Czy to w wersji na ostro czy słodko. Chociaż przyznam się szczerze-te na słodko są władcami mego serca.
Te naleśniki są troszkę inne. Postanowiłam zużyć mąkę orzechową, która zalega w szafce. Jej dodatek sprawił,że naleśniki miały ciekawy, delikatnie orzechowy smak. A nadzienie z ricotty jest delikatniejsze i bardziej kremowe niż to ze zwykłego twarogu. Mogliby ustawowo wprowadzić każdym piątek dniem naleśnika na słodko. Nie miałabym nic przeciwko.
Składniki:
Maślanka-pół szklani
Mleko-pół szklanki
Mąka pszenna-200 gram
Mąka orzechowa-100 gram
2 jajka
Cukier-łyżka
Masło-1 łyżka
szczypta cynamonu
Proszek do pieczenia-łyżeczka
Nadzienie:
Ricotta- najlepsza jest sernikowa już zmielona, 300 gram
2 żółtka
Rodzynki
Skórka pomarańczowa
Laska wanilii
Truskawki
Serek wiejski
Cukier-2 łyżki




Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Wiem,że mój przepis nie jest tym najbardziej tradycyjnym,w  końcu mamy tu maślankę, masło,cynamon. Z tych składników wyjdą jednak pyszne naleśniki, idealnie pasujące do farszu. Maślankę łączę z mlekiem,jajkami i cynamonem, dodaję łyżkę cukru. Obie mąki łączę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wsypuję do masy jajecznej. Na koniec czas na masło- wcześniej oczywiście stopione. Ciasto mieszam aż uzyska gładką konsystencję bez grudek, można użyć do tego miksera, ja wolę używać trzepaczki. Gotowe ciasto zostawiam na 15 minut, a następnie smażę cienkie naleśniki.
Nadzienie- ricottę mieszam z żółtkiem. Najlepiej tutaj użyć ricotty sernikowej, w wiaderku. Dodaję namoczone rodzynki, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii. Farszem smaruję gotowe naleśniki. Podpiekam je parę minut w piekarniku, aż delikatnie zbrązowieją. Podaję je z truskawkami, i serkiem wiejskim wymieszanym z cukrem. I wychodzi lekka fantazja na temat klasyki.



20 komentarzy:

  1. Przepyszne, podoba mi się ten orzechowy akcent w cieście

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niby mała zmiana a fajny, zupełnie nowy smak :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Też bym szybko zrobiła powtórkę :)

      Usuń
  3. Mniam, muszą wspaniale smakować, bo wyglądają baaardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują lepiej niż wyglądają, bardzo ciekawie :)

      Usuń
  4. orzechowe naleśniki <3
    to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę.,że połączenie orzechowych naleśników i jagód byłoby jeszcze lepsze :)

      Usuń
  5. O mamuniu jakie pyszności :) Po prostu rozpusta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu można poszaleć i się rozpuścić :)

      Usuń
  6. I w końcu orzechowa mąka się przydała. Chciałabym je spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wpadnij na naleśnikową powtórkę :)

      Usuń
  7. Orzechowa mąka? Hmmm... Chyba nieco zmodyfikuje i zrobie z tego pancakes ;) ricotta jakoś mi nie podchodzi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ricotta nie każdemu smakuje-mój brat jej nie znosił. Ale takiej z marketu. Teraz kupuję z maleńkiej okolicznej mleczarni, to istny rarytas i każdy się zajada :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Ze sklepu ze zdrową żywnością ;)

      Usuń
  9. Orzechowe naleśniki! Kto by pomyślał.
    A nie można by np orzechów włoskich czy innych zmiksować na taki pył i użyć jako mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę,że jak najbardziej się to uda :)

      Usuń
  10. Wspaniała wariacja na tamat klasycznego dania :)!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...