Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 31 lipca 2014

Babeczki cytrynowe z jagodowym kleksem

Tak mam, że uwielbiam wszystko to co ma w sobie jagody. A jeszcze jeżeli są to jagody to już w ogóle moja miłość rośnie w zadziwiającym tempie. Te babeczki zrobiłam z czystej ciekawości. Nigdy nie robiłam wedle takiej receptury. I to był jedyny powód. Zresztą czy musi musi być jakiś powód by stworzyć tak pyszne babeczki? Babeczki są bardziej kruche, pachną wprost zabójczo, a zapach wprawia sąsiadów w dziką zazdrość.Wiem, krem miał wyglądać inaczej. Miałam użyć mojej szprycy i sprawić by wyglądy jak te z ukochanej fabryki bab. Smakowały tak samo, wyglądały po domowemu. Upał był taki, że dopadło mnie lenistwo i użyłam zwykłej łyżki. Tak więc zamiast babeczek z kremem miałam babeczki z kleksem. Ale za to z najlepszym kleksem na świecie.
Składniki:
Masło-1/3 kostki
Cukier-1/3 szklanki
Cytryna-1 sztuka
Jajko
Mąka pszenna-szklanka
Proszek do pieczenia- łyżeczka
Krem:
Serek śmietankowy-opakowanie
Cukier-3 łyżki
Jagody


Zaczynamy od babeczek. Masło ucieram z cukrem, 2 łyżkami soku z cytryny i startą skórką z cytryny. Dodaję jajko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam całość. Nakładam ciasto do foremki na muffinki i piekę mniej więcej 12-15 minut aż będę złociste.
Czas na krem. Jagody rozgniatam widelcem-można też użyć blendera, ale ja byłam leniwa. Serek mieszam z jagodami, cukrem i łyżeczką soku z cytryny. Wkładam go do lodówki na co najmniej godzinę.
Całkowicie ostudzone babeczki smaruję kremem i dekoruję jagodami. 
Idealne połączenie cytrynowych babeczek i mocno jagodowego, świeżego kremu.




22 komentarze:

  1. O, Kochana! U mnie jagodzianki z serem, a u Ciebie babeczki z serem i jagodami! No, no, no!
    Z chęcią zamienię jagodziankę na babeczkę ;-) bo wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ta ja zatwierdzam wymianę :) Dawno jagodzianek nie jadłam już :)

      Usuń
  2. mmmm połączenie cytryn i jagód - boskie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie jagody z cytryną smakują bosko-idealne połączenie :)

      Usuń
  3. jak dla mnie połączenie idealne, lubię ciasta przełamane kwaśnym smakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tylko takie robię, ale często słyszę- gdzie tu cukier :)

      Usuń
  4. Och, to mega apetyczny kleksior ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie sam kleksior wyjadałam łyżeczką-zrobiłam za dużo :)

      Usuń
  5. Fajne ,smak ,kolor i jagody pysznie!.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj też uwielbiam smaki jogodowo-borówkowe;) musi być pyszne aaahhh ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki krem jest bardzo fajny- lekko kwaskowaty, przyjemny, i lekki :)

      Usuń
  7. Bardzo smakowite :-) zjadłabym... porywam jedną do kawy i już :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A można porwać :) Są smaczniejsze niż ładniejsze :)

      Usuń
  8. Uwielbiam takie kolorki na babeczkach, dla mnie pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najważniejsze, że smakowały bosko (a tego akurat jestem pewna) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku były genialne. Takie mocno cytrynowe babeczki, i delikatny krem :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Ano właśnie, jagodowe maluszki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...