Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 7 czerwca 2014

Masełko Ciasteczkowe

Uwielbiam różnego rodzaju słodkie kremy z świeżą chałką. Idealne na leniwe weekendowe śniadanie. Wspaniałe do naleśników czy racuchów. Niestety te kupne są bardzo słodkie, i zawierają niepotrzebne składniki. Stąd też pomysł na domowe masełko ciasteczkowe- zdrowe bo wiemy co w nie włożyliśmy i pyszne.
Składniki:
Ciasteczka owsiane czekoladowe ( można użyć gotowych, ale wybierzmy o jak najprostszym składzie, równie pyszne będą korzenne)
Masło
Cynamon
Woda
Kakao do posypania(opcjonalnie)
Przepis jest bajecznie prosty. Ciasteczka- ja użyłam 10 sztuk ciasteczek czekoladowych ze sprawdzonej piekarni, rozkruszyć. Dodać masło- ja użyłam niecałej łyżki. Następnie szczypta cynamonu i blendujemy. W miarę blendowania dodajemy wodę tak aby powstała pasta. 
A potem już tylko przekładamy masełko do słoiczka czy miseczki, można posypać kakao.W lodówce trzymamy około 3 dni. Chałka w dłoń i zajadamy.


7 komentarzy:

  1. Jak zobaczyłam zdjęcie tych ciasteczek to sobie pomyślałam: jak Ty je zrobiłaś, że wyglądają jak ze sklepu;p hehe;p Ciekawy pomysł na smarowidło do kanapek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie robiłam, nie robiłam- kupiłam :) Ale to fajny pomysł na resztki ciastek czy kruchego ciasta :)

      Usuń
    2. Hmmm... U mnie chyba nie ma czegoś takiego jak resztki ciastek;p

      Usuń
    3. U mnie się coś takiego pojawia, rzadko bo rzadko, ale bywa :)

      Usuń
  2. Mąż to fan smarowideł i ciastek... Lepiej trafić nie mogłam ;-) ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem wielką fanką smarowideł, każdych i o każdej porze :)

      Usuń
    2. Moją słabością jest pasta jajeczna... a ze słodkich, to kiedyś kupiłam takie jasny krem z białej czekolady z granulkami truskawkowymi, to było CUDNE. Muszę wykombinować, jak coś takiego zrobić...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...